Abażur na szydełku (1) Bawełna (2) Bezy (1) Bieżnik (2) Biżuteria (7) bluza dziewczęca (2) Bluza z zamkiem (2) Bluzka dziewczęca (1) Bluzka letnia (1) Borówki (1) Bransoletki (5) Bransoletki taho (3) Bułki (2) Bułki drożdżowe (1) Buty (1) chałka drożdżowa (1) chleb (7) Chusta (1) Chusty (5) Ciasta (1) Ciasto (9) Ciasto drożdżowe (1) Ciasto drożdżowe z rabarbarem (1) Ciasto jagodowe (1) Ciasto szpinakowe (1) Ciasto ucierane z truskawkami (1) Ciasto z fasoli (1) Ciasto z kremem cytrynowym (1) Ciasto z masą z kaszy manny (1) Czapka męska (1) Czapka męska z daszkiem (1) Czapki (14) Czarujące nici (1) Dom (2) domowe przepisy (4) Domowe wafle (1) domowe wypieki (5) Druty (12) Dzianina (4) Dzieci (27) Dziecinne buciki (6) Dziecinne sweterki (9) dziecko (5) dzień dziecka (1) Dziewczynka (3) Eklerki (1) Ekologiczne maskotki (1) Fartuszki kuchenne (3) Fasola (1) Filc (2) Filc. Filcowanie. Szycie na maszynie (1) Filcowanie (1) Firanka (3) Gotowanie (1) hafciarka (1) Haft (3) Haft krzyżykowy (3) Haft maszynowy (14) Hand made (50) Hande made (22) Handel made (1) hatf krzyżykowy (1) Jagody (1) Jagodzianki (1) Kamizelka (3) Kapa (8) kardigan (1) Kobieta (3) Kocyk (1) Kocyki (2) Kolczyki (5) Kominy (2) koraliki taho (2) Kordonek (8) Kuchnia (2) Kwadraty (1) lalka waldorfska (1) Lampka (1) materiał (1) Midownik (1) Miś (1) moda dziecięca (1) Moher (1) namiot tipi (1) Narzuty (1) naszyjniki wełniane (1) Nici (1) Niemowlęce przebrania (2) Obrusy (5) On (1) Opaska (1) osłonka na kubek (1) Osłonki na butelkę (1) Osłonki na łóżeczko (1) Ozdoba sotłu (1) Patchwork (2) Pieczenie (1) piłka sensoryczna (1) poduszka (1) poduszka rogalik (2) Poduszki (2) Poncza (2) poszewka (1) poszewka patchworkowa (1) Poszewka na drutach (1) poszewki haftowane (1) Pościel (2) pościel. poduszka ciążowa (1) Prezent (10) Prezenty (4) Przeróbki krawieckie (1) Przetwory (2) Przybornik na łóżeczko. Poszewki (1) Rękawice kuchenne (1) Rękawiczki na drutach (3) Robótki na drutach (1) Robótki na szydełku (1) Rożek (3) Sakiewki (5) sernik na zimno (1) serwetka (1) Serwetki (6) Serwety (5) Skarpety (1) Słodkości (1) Spódnica (4) Spódnica wełniana (1) spódniczka (3) Stefanek (1) Sukienka (3) Sweter damski (5) Sweterek dziecięcy (7) Sweterek komunijny (1) Sweterek na kubek (1) Sweterki dla dzieci (2) Swetry damskie (5) Szalik (1) Szaliki (5) Szycie (4) Szycie na maszynie (3) Szycie na miarę (1) Szydełko (19) Świeczka (1) Świecznik (1) tkanina dresowa (1) Torebka (2) Torebka damska (1) Torebka z dzianiny (1) Torebka z filcu (2) Torebka. Len (1) Torebki (7) truskawki (1) Tuniki (3) Ubranka (1) Wafle z masą z mleka w proszku (1) Wełna (1) Wełniana biżuteria (1) Wersety biblijne (1) Włóczka (1) Wosk (1) wypieki (1) Wyprawka (2) Wzór ażurowy (1) zabawka (2) zabawka sensoryczna (1) zabawki (2) Zakolannik (1) Zarękawki (1) Zazdrostka (3) Zazdrostki (2) Zimowe komplety (4)

niedziela, 21 czerwca 2015

Fasola inaczej

O tym, że podróże kształcą wiadomo nie od dzisiaj.
Odwiedzając w ostatnim czasie  polską społeczność w Niemczech miałam okazję nie tylko spotkać wspaniałych ludzi, zobaczyć ciekawe miejsca, ale poznać nowe kulinarne smaki.

Oprócz kuchni afrykańskiej, smaków kuchni chińskiej próbowałam ciasta z fasoli. Ciasto z fasoli zachwyciło mnie tak bardzo, że postanowiłam przepis przenieść do swojej domowej kuchni.

Zapewniam was, że ani w smaku, ani w wyglądzie ciasto nie przypomina fasoli. Podobne jest do dobrze nasączonego tradycyjnego biszkopta.  To jest właśnie cały plus tego ciasta - jest wilgotne i oczywiście słodkie :)
Wśród  przyjaciół w Niemczech ciasto z fasoli jadłam z masą jogurtową. W domu poszłam na łatwiznę i przełożyłam je ubitą śmietaną. Ze względu na to, że ciasto urosło mi dosyć wysokie z jednej części zrobiłam drugie ciasto tym razem z galaretką i truskawkami. Dla mnie rewelacja.

Ciasto z fasoli

3 puszki czerwonej fasoli
14 łyżek cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
8 jajek

Fasolę odcedzamy i rozgniatamy najlepiej blenderem. Do rozgniecionej fasoli dodajemy żółtka, cukier, kakao i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy ubitą pianę z białek, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy 60 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

2 komentarze:

Hetero Sapiens pisze...

Zaintrygowana przepisem z pewnością w tym tygodniu się za niego wezmę ;-) Robiłam już ciasto z marchwi, piernik z buraka... a teraz przyszła pora na fasolę ;-)

Drucikowo i nie tylko pisze...

Próbuj ciasto z fasoli jest rewelacyjne bo mokre. Daj znać jak ci poszło :)