Warkocze, warkocze, warkocze.... Ostatnio ich pełno. Najczęściej pojawiają się u mnie na swetrach i kamizelkach. Dzisiaj jednak pojawiły się na chałce. W domu bowiem czas pieczenia. Rano piekłam chleby, a po południu upiekłam chałki " bliźniaczki ". Jedna dla nas na jutrzejsze śniadanie, a druga wędruje do znajomych.
Fajnie jest rozpieszczać rodzinkę i znajomych, którzy akurat pojawią się w domu, albo do których się udajemy :)
Tu zdjęcie jednej chałki upieczonej dzisiaj |
Tutaj dwie chałki razem |
CHAŁKA DROŻDŻOWA
Składniki:
550 g mąki
220 ml mleka
40 g drożdży
1 jajko
2 łyżki masła rozpuszczonego
4 łyżki cukru
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki i mieszaj, aż do rozpuszczenia drożdży. Powstałą masę przykryj i odstaw na 20 min.
Po wyrobieniu odstaw ciasto na 30 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozdziel ciasto na trzy części. Z każdej zrób wałek. Następnie powstałe wałeczki połącz w warkocz, włóż do foremki zwanej keksówką. Po wierzchu ciasto posmaruj jajkiem i piecz 20- 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz