Ciastem warzywnym. Poszłam za ciosem i po cieście szpinakowym przyszła kolej na ciasto ziemniaczane. Dobrze czytacie upiekłam ciasto ziemniaczane. Ciasto jest słodkie i ma na sobie krem kawowy. Rodzinny degustator czyli mój mąż stwierdził, że ciasto jest pyszne :)
Ciasto
40 dkg ziemniaków
5 jajek
180 g cukru
skórka z cytryny
50 g kaszy manny
1/2 łyżeczki proszku
1/2 łyżeczki rumu lub kilka kropel zapachu rumowego
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach.Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaki obieramy i przeciskam przez praskę (nie ma praski, także starłam ziemniaki na średniej tarce). Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na kremową masę. Dodajemy skórkę z cytryny, kaszę manną, proszek do pieczenia, ziemniaki, rum i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza. Ciasto pieczemy przez 30 min.
Krem
100 g cukru
250 ml śmietany 30 %
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina mleka, tylko tyle, żeby rozpuścić mąkę
150 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Ze śmietany, żółtek, cukru, esencji kawy oraz rozpuszczonej w mleku mąki ziemniaczanej gotujemy budyń. Musimy jednak uważać, bo budyń łatwo się przypala, także w zasadzie podczas gotowania cały czas masę trzeba mieszać. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy garnek i czekamy na ostygnięcie masy. Następnie ucieramy ją z masłem.
Kiedy już masa jest gotowa odcinamy podobnie jak przy "szpinakowcu" wierzch ciasta i kruszymy go do osobnego talerza. Spód ciasta smarujemy budyniową masą kawową, wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem i zmieloną kawą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz